Acompanyar la lectura dels fills i filles

LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través de la millora de la comprensió lectora. Des del projecte tenim el repte de garantir que tot l'alumnat finalitza l’etapa de primària amb un nivell de competència lectora que els asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.

La clau de LECXIT està a treballar de forma lúdica i amena el gust per la lectura per a fer dels nens i nenes lectors orgullosos, segurs i preparats per a l'aprenentatge.

BLOGQuines són les claus per fer de la lectura una experiència divertida i emocionant?

 

1. Què podem fer abans de llegir?

Triar un llibre és un acte íntim i, al mateix temps, un procés altament codificat. Aprendre a llegir és també aprendre a triar i a descartar lectures. Si els donem models de com ho fem nosaltres, podran anar apropiant-se’ls. A més, tenir clares les intencions de lectura abans de començar a llegir, ens dona pistes molt interessants sobre l’actitud de lectura que hem de prendre.

Però, quan ens plantegem aquestes sessions de lectura, sovint ens poden sorgir algunes preguntes sobre com escollir el llibre que proposar als infants. Per saber quins llibres oferir, el més important és conèixer una mica als nens i nenes. I, a més, us plantegem alguns consells a l’hora de la tria que us poden ajudar:

Oferiu diversitat de lectures: Mireu d’anar més enllà dels gustos personals i proposeu lectures variades. Tingueu en compte que hi ha moltes menes de lectors i que no a tothom els agrada el mateix. Al llarg de l’any ha d’haver-hi temps per introduir-lo en diverses propostes, que demanin actituds de lectura variada.

Oferiu llegir llenguatges diferents: La lectura visual és tan important com la textual i posa en funcionament moltes aptituds necessàries per millorar la comprensió. Els còmics i els àlbums proposen petites píndoles literàries que són perfectes per conversar, buscar indicis, rellegir i anar construint sentit de mica en mica.

Deixeu-los triar, però trieu vosaltres també: No hem d’oblidar que el gust s’educa. Una de les nostres tasques com a mentors i mentores ha de ser la d’obrir-los la mirada i fer-los descobrir obres que no sabien que existien.

De tant en tant, busqueu obres que siguin un poc més complexes d’allò que estan habituats: La lectura és un hàbit, s’aprèn a llegir llegint, però també fent-ho amb bones obres que els proposin petits reptes d’interpretació.

I oferiu obres que s’escapin dels seus gustos, que no tinguin res a veure amb allò que diuen que els agrada: L’estranyesa forma part de l’acte de llegir i s’aprèn a llegir llegint coses diferents. Així es pot arribar a descobrir gustos que no sabíem que teníem.

 

Participa en el concurs estiu lector del LECXIT! 

15/02/2021  LINK